1
 

Nieuws

19 augustus 2024

Raksha Bandhan: Een Viering van Broeder- en Zusterliefde

Op maandag 19 augustus vieren we Raksha Bandhan, een van de mooiste en meest betekenisvolle feestdagen in het hindoeïsme. Deze dag draait om de bijzondere band tussen broers en zussen en benadrukt het belang van liefde, bescherming en zorg binnen families.

Raksha Bandhan: Een Viering van Broeder- en Zusterliefde

Wat Wordt Gevierd op Raksha Bandhan?

Raksha Bandhan, wat letterlijk "beschermingsband" betekent, viert de liefdevolle relatie tussen broers en zussen. Op deze dag bindt de zus een rakhi (een heilige draad) om de pols van haar broer. Deze rakhi symboliseert de belofte van de broer om zijn zus altijd te beschermen, terwijl de zus bidt voor het welzijn en geluk van haar broer. Het is een moment van liefde, verbondenheid en wederzijdse zorg.

Hoe Vier Je Raksha Bandhan?

De viering van Raksha Bandhan begint vaak met een rituele puja. De zus plaatst een tilak (heilige stip) op het voorhoofd van haar broer en bindt de rakhi om zijn pols. In ruil daarvoor geeft de broer een cadeautje aan zijn zus als teken van zijn liefde en bescherming. Er worden zoetigheden uitgewisseld, en de dag wordt vaak gevierd met een feestelijke maaltijd met de familie.

Waar Sta Je Bij Stil op Deze Dag?

Raksha Bandhan is niet alleen een feestdag, maar ook een gelegenheid om stil te staan bij de diepere waarden van familie en relaties. Het herinnert ons aan het belang van zorg en bescherming binnen het gezin. De dag benadrukt dat de band tussen broers en zussen niet alleen bloedverwantschap is, maar ook een verbinding van het hart, gebaseerd op liefde, respect en verantwoordelijkheid.

Waarom is Raksha Bandhan Belangrijk voor Kinderen?

Voor kinderen is Raksha Bandhan een mooie kans om de waarde van familiebanden te leren kennen en te ervaren. Het vieren van deze dag helpt hen te begrijpen dat zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar belangrijk zijn in het leven. Het leert kinderen om hun relaties te koesteren en om liefde en bescherming te geven en te ontvangen.

Op de Shri Vishnu School moedigen we onze leerlingen aan om de waarden van Raksha Bandhan in hun dagelijks leven toe te passen. Het respect voor elkaar, de liefdevolle zorg, en de bescherming die we elkaar bieden, zijn waarden die ons sterk maken als gemeenschap. Door stil te staan bij Raksha Bandhan, leren onze kinderen hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn en om hun familiebanden te koesteren.

Jai Shri Krishna! Laten we op 19 augustus samen de mooie boodschap van Raksha Bandhan vieren en deze dag vullen met liefde, verbondenheid en dankbaarheid.