1

Groep 5A

Welkom op de klassensite van groep 5A

 

 

 

Voor vragen en mededelingen kunt u altijd langskomen of mailen

sindraj@shrivishnu.nl

 

 

De groep telt 19 meisjes en 15 jongens.

 

Gymles: op de maandag en vrijdag

Zwemles: op de dinsdag voor de kinderen die nog geen diploma hebben.

 

Graag wil ik u verzoeken om ervoor te zorgen dat uw kind zijn/haar gym-en zwemspullen voor die dagen bij zich heeft. Het moet schriftelijk gemeld worden indien deelname niet mogelijk is.

 

 

 

 

 

 

BERICHTEN

15 okt 2019 - Herfstvakantie van 19 oktober tot en met 27 oktober 2019

15 okt 2019 - Museum en bieb bezoek
Op 30 oktober gaan wij met de klas naar het museum.

 

De leerlingen krijgen aan de hand van vondsten uit de opgraving in Ypenburg inzicht in het werk van een archeoloog en het leven in de steentijd in Den Haag.

 

De leerlingen krijgen een indruk van hetgeen archeologen vinden in de bodem en hoe ze te werk gaan bij het opgraven. Bij elke gemaakte opdracht krijgen de leerlingen een puzzelstuk. Samen maken ze een grote puzzel die een beeld geeft van het leven van de eerste kustbewoners.

 

En op 31 oktober gaan we een bezoek brengen aan de bibliotheek. De leerlingen gaan een boek uitkiezen om op school verder te lezen.

 

 

 


15 okt 2019 - Voorlezen

Lieve moeders,

 

Wij bedanken de moeders die tijdens de kinderboekenweek kwamen voorlezen.

Zij mogen ten alle tijden weer eens langskomen om nog een keer voor te lezen.

 


01 okt 2019 - Kinderboekenweek
Preview foto Lezen, lezen en nog eens lezen. Lezen is de belangrijkste vaardigheid die we op school aan uw kind leren. Daarom zal het leren lezen en zin in lezen met plezier moeten gaan. Lekker wegdromen in een boek. Kinderen die met plezier lezen, werken geconcentreerder, nemen zaken sneller op, stellen vragen en ........wie thuis leest, leert het meest! En daarnaast om lezen nog leuker te maken hebben we " de Kinderboekenweek".

 

Kinderboekenweek op school

Van 2 t/m 13 oktober is het Kinderboekenweek 2019 met als thema "Reis mee!"

Het thema van Kinderboekenweek 2019 gaat dus over reizen en dit kun je breed zien. Reizen met allerlei voertuigen, maar ook reizen naar andere landen en reizen in je hoofd wat je doet als je leest. Je kunt er verschillende thema’s aan vasthangen: verkeer, reizen, vakantie,  vervoer......

Waarom thuis oefenen met lezen?
Het is belangrijk dat kinderen veel leeskilometers maken. Sommige kinderen vinden het lezen ontzettend leuk, maar anderen hebben juist wat meer aansporing nodig. Zeker in de middenbouw is het echt nodig dat de kinderen elke dag hardop voorlezen.

 

Dagelijks oefenen met lezen doet wonderen voor de leesvaardigheid 

Wanneer kinderen elke dag 15 minuten lezen biedt dit veel voordelen. Het vergroot hun woordenschat, ze worden beter in lezen en ze doen algemene kennis op. Hoe hoger het leesniveau hoe toegankelijker de andere schoolvakken worden. Hierdoor kunnen ze zich beter ontwikkelen en uiteindelijk meer bereiken in het leven.

 

Laat zien dat het echt belangrijk is
Sommige kinderen moeten getriggerd worden om het nut van lezen in te zien. Je moet bijvoorbeeld kunnen lezen om een vakantie te boeken, om in een restaurant eten te bestellen, en om de ondertiteling van een programma te kunnen lezen. Door de kinderen hierbij te betrekken zullen ze nog gemotiveerder worden.

 

Voorlezen
Lees je kind elke dag voor. Zeker wanneer het lezen wat moeizamer gaat is het heerlijk om ook voorgelezen te worden. Je kunt ervoor kiezen om echt een voorleesboek te gebruiken of om juist uit het leesboek van je zoon of dochter te lezen. Het voordeel hiervan is dat het verhaal dan wat sneller verloopt dan dat het kind alleen zelf hakkelend door het boek moet gaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de beurt een bladzijde te lezen. Ook zou het kind jongere broertjes of zusjes kunnen voorlezen.

 

Stel het leesplezier voorop

Het is niet belangrijk wát je kind leest, maar dat je kind plezier beleeft aan het lezen. Staar je niet blind op AVI-niveaus, vergeet de vooroordelen over stripboeken en vertel je kind over jouw favoriete boek van vroeger. Lezen kun je overal doen en teksten vind je overal om je heen: recepten, spelregels, reclamefolders, borden langs de snelweg, menukaarten, de ondertiteling op tv. Laat je kind de tekst voorlezen en prikkel het om informatie op te zoeken. “Hm, zouden we een regenjas aan moeten? Kun jij even het weerbericht lezen in de krant?” Ook computerspelletjes en apps zijn zeer geschikt, omdat kinderen het leuk vinden om daar mee bezig te zijn

 

Voorkom dat je kind lezen gaat zien als een verplichte schoolse activiteit en laat je kind ervaren hoe fijn en ontspannend lezen is. En alleen dat lezen wat je leuk vindt. Is het niet leuk? Leg. Het boek. Neer! Het leven is veel te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt. En het kan ook nog eens heel je plezier in lezen doen verdwijnen.

 

Wie graag leest en ervan uitgaat dat lezen plezierig is, zal zich gestimuleerd blijven voelen om te lezen!

 

 

 


04 sep 2019 - Eerste week
Een dag als geen ander

 

Ze komen binnen, zoals elke dag

Ze gaan zitten, zoals elke dag

Ze houden hun praatjes, zoals elke dag

 

Zijn zoals altijd, zoals de dag van gisteren of morgen of zelfs zoals vandaag 

Ik loop gewoon met ze mee als een dag gewoon, niets bijzonders

 

Niets bijzonders?????

 

Elke dag is heel bijzonder, elk kind is heel speciaal, elk moment is uniek, elk ontmoeting is nieuw, elk gesprek is opmerkelijk, elk minuut is er één die nog nooit is geweest.

Het lijkt zo gewoon, zo gewoon dat het al bijzonder is.

 

Dus wie in het kleine het grote niet ziet en in het gewone het bijzondere niet ziet, die mist het wonder dat rond hem geschiedt.

 

Ik wens alle kinderen veel leerplezier in het nieuwe schooljaar.