1
 

Nieuws

10 februari 2024

Chinees nieuwjaar: jaar van de draak

Het is vandaag Chinees Nieuwjaar. En 2024 is het jaar van de Draak. Iedereen die geboren is in 1976, 1988, 2000 óf 2012 is een Draak volgens de Chinese astrologie. Ook als je dit jaar wordt geboren ben je een Draak, het enige mythische wezen in de Chinese dierenriem.

Chinees nieuwjaar: jaar van de draak
In totaal zijn er twaalf Chinese sterrenbeelden, die elkaar jaarlijks afwisselen. De twaalf dieren zijn in chronologische volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. In China wordt de Draak geassocieerd met voorspoed, en succes. Het staat symbool voor kracht en moed.De Chinese maan-zonnekalender begint tijdens de tweede nieuwe maan ná de winterzonnewende. Oftewel: de kalender, en dus het Chinees Nieuwjaar, volgt de maan. En dat maakt dat de feestdag elk jaar op een andere datum valt. Maar het is bijna altijd eind januari of begin februari.Over de hele wereld wordt Chinees Nieuwjaar gevierd. Ook in Den Haag wordt het vandaag groots gevierd. In Chinatown is onder andere vuurwerk (om de boze geesten te verdrijven) en drakendans.

 

In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk ‘Gelukkig Nieuwjaar’ betekent, is dat ook prima.

 

Veel plezier voor iedereen die Chinees Nieuwjaar viert vandaag!