2

Groep 5A

Welkom op de klassensite van groep 5A!

 

 

 

BERICHTEN

15 apr 2018 - Gezonde school aanpak.
Op 12 april was in het kader van de ontbijtweek een ontbijtworkshop. Dit was een project van KinderResto, waarbij een gezonde leefstijl centraal stond.

 

De workshop bestond uit de onderdelen:

1) Uitleg gezonde leefstijl en inleiding tot de workshop. 

2) Carrousel van drie onderdelen.

A) zelfstandige opdracht waarbij kinderen foto’s van wereldontbijtjes moesten koppelen aan namen van landen,

B een quiz over een gezonde leefstijl en ontbijt,

C de ‘kookworkshop’ waarbij de kinderen een groentewrap moesten  beleggen met humus, paprika, komkommer en avocado. 

3) Opeten van de wrap.

 

De kinderen kregen daarnaast ook een katoenen rugzakjes met producten om thuis zelf weer een lekkere ontbijt te maken. 


08 nov 2017 - Het nationaal ontbijt.
Ontbijten, dat doe je gewoon.

 

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. 

 

1. Ontbijten geeft je energie

2. Ontbijten levert voedingsstoffen

3. Ontbijten helpt je stoelgang

4. Ontbijten houd je op gezond gewicht

5. Ontbijten is lekker en gezellig

 

Daarom gaan wij op vrijdag 10 november 2017 samen op school ontbijten!


09 okt 2017 - Divali
Preview foto Divali valt in de donkere helft van de maand Kartik (oktober/november) en duurt zes dagen. De dag die wij kennen als Divali, dus wanneer de diya’s worden aangestoken, valt op de dag dat het nieuwe maan is ofwel amavasya.

 

De heilige dag die wij kennen als Divali heet eigenlijk Dipavali. Dipavali is samengesteld uit de woorden “dipa” en “avali”. Dipa, ook wel diya genoemd, betekent “licht” en avali staat voor “rij”. Vrij vertaald kunnen we dus zeggen dat Dipavali rij van licht betekent.

 

Gedurende deze periode van zes dagen heerst er een vriendelijke sfeer. Divali draait om eenheid en alle haat, woede en vijandschap moet dan ook worden vernietigd. Zoals tijdens Divali de overwinning van het goede op het kwade centraal staat moet ook binnen in ons het goede overheersen en het kwade worden verdreven zodat Lakshmi Mata ons de spirituele rijkdom kan geven die wij nodig hebben om de weg van Dharm te volgen.

 

Op vrijdag 13 oktober 2017 vieren we divali op school. Het is tevens de laaste dag voor de herfstvakantie.


29 sep 2017 - Kinderboekenweek
 

 

Lezen, lezen en nog eens lezen. Lezen is de belangrijkste vaardigheid die we op school aan uw kind leren. Daarom zal het leren lezen en zin in lezen met plezier moeten gaan. Lekker wegdromen in een boek. Kinderen die met plezier lezen, werken geconcentreerder, nemen zaken sneller op, stellen vragen en ........wie thuis leest, leert het meest! En daarnaast om lezen nog leuker te maken hebben we " de Kinderboekenweek".

 

Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober 2017

 

De kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende week ter promotie van het Nederlandse kinderboek. Het beste boek van dat jaar was Lawines razen en het is geschreven door An Rutgers van der Loeff, die toen ze 80 was, in 1990 is overleden. De kinderboekenweek duurt 10 dagen en het is altijd in de maand oktober. Het word gevierd met allemaal activiteiten die met kinderboeken te maken hebben.

 

Het thema van Kinderboekenweek 2017 is griezelen. Onder het motto: gruwelijk eng! 
Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen. Vandaar de populariteit van griezelseries als De Griezelbus (Paul van Loon), Kippenvel (R.L. Stine), Geestenjagers (Joseph Delaney) maar ook de Harry Potter-boeken en de reeks over Donderkat (Thijs Goverde) en De verschrikkelijke verhalen (Chris Priestley).

 

Het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 is Kattensoep

 

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Al gauw ontdekt hij dat er vreemde dingen gebeuren in de buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa's buurmeisje Lucy probeert Boeli te ontdekken wie er achter de geheimzinnige verdwijningen zit. En vooral: waar de katten zijn gebleven. De zoektocht wordt extra spannend als ook Obama ineens is verdwenen. 'Kattensoep' is het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap.

 

 

 


20 sep 2017 - Navratan
Navratan:  Van woensdag 20 t/m 30 september 2017

Navaratri (tweede periode) 1-9 Sukla Asvina. September/oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navaratri: negen dagen durende festiviteiten, die afgesloten worden met Vijay-dashmi. Navaratri (ook: Navratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en Ratri (nachten).

Letterlijk betekent Navaratri 9 nachten. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Deze zijn: Sailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kusmanda, Skan- damata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri.

 

Op woensdag 20 september hebben wij een bezoek aan de "Ram mandier" gebracht. Wij hebben gebeden en gezongen. Op school hebben wij persaad gekregen.

 


13 sep 2017 - Mededelingen
Op maandag 18 september 2017 studiedag de kinderen zijn vrij.

 

Dinsdag 19 september 2017 prinsjesdag. School is dicht.

 

Vrijdag 29 september 2017 inloopmiddag in de groep: 15.00 15.30 uur.

 


27 aug 2017 - De groep
De groep telt 30 kinderen. We hebben 13 jongens in de klas en 17 meisjes.

We kijgen les van vakdocenten:

op maandag hindi les,

op dinsdag muziek les,

op woensdag teken les,

op vrijdag yoga les


22 aug 2017 - Infoavond
De infoavond is dit jaar op 31 augustus 2017.

 

De groepen 1-4           : 18.30-19.30 uur

Alle groepen (centraal): 19.30-20.30 uur

De groepen 5-8          : 20.30-21.30 uur

 

De informatie voor de groepen 5 zal gegeven worden in het lokaal van groep 5A.


22 aug 2017 - Gym en zwemmen
De zwemles is op de dinsdag en de gymles is op de donderdag.