1
 

Nieuws

07 februari 2022

Verrijk ons met kennis

In verband met de feestdag van de hindoegodin Saraswatie, heeft wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs, Sport en Buitenruimte, vorige week een bezoek gebracht aan de Shri Vishnu School in Den Haag.


Verrijk ons met kennis

Den Haag – Zachtjes beweegt hij heen en weer op het ritme van het Hindi liedje ‘Hey Shaarde Maa, Agyaanta Se Hamain Taar De Maa’, dat gezongen wordt door leerlingen met creatieve talenten uit verschillende groepen. Ze staan onder leiding van Lucky Singh, de bekende Indiase artiest en vakdocent muziek. In het lied wordt aan godin Saraswatie gevraagd om ons met kennis te verrijken, dus begrijpelijk dat een Haagse wethouder van Onderwijs dit kan waarderen. 

Bij de ontvangst had Bredemeijer bovendien verteld dat hij al bij zijn vorige bezoek een beeldje had gekregen van de godin. “Het staat nu op mijn werkkamer op het stadhuis en kijkt hoe ik mijn werk doe”, grapt hij. Kavish Partiman, fractievoorzitter van CDA Den Haag, voegt er iets aan toe. “Veel van het mooie in het hindoeïsme wordt geassocieerd met vrouwen. Als het gaat om rijkdom hebben we Laksmi. Voor kracht hebben we Durga en voor kennis hebben we Saraswatie.”

Tijdens een debat met de leerlingen van groep 8 gaat de wethouder in op het belang van onderwijs. Shayant, één van de leerlingen, werpt een stelling op: “Het onderwijs tijdens de coronapandemie vraagt meer van de kinderen.”  Bredemeijer is het daar volkomen mee eens. “Ik ben vader van 2 kinderen dus ik weet dat het echt zo is”, zegt hij. “En niet alleen voor de kinderen maar ook voor de meesters en de juffen.”

Later overhandigt hij aan de kinderen van groep 4 het Hindi alfabet omdat ze binnenkort starten met de eerste lessen in deze taal, wat door bijna driehonderd miljoen mensen van oorsprong gesproken wordt. Het Nederlands alfabet overhandigt hij vervolgens aan de leerlingen van groep 2 want dat is uiteindelijk de basis van het taalonderwijs op de Shri Vishnu School. “Ontzettend leuk dat jullie dit allemaal organiseren”, zegt de wethouder. 

Bestuursvoorzitter Rajesh Ramnewash begeleidt hem bij zijn vertrek. Maar niet voordat een aantal enthousiaste leerlingen met de wethouder op de foto zijn gegaan en om zijn handtekening hebben gevraagd. Geduldig voldoet hij aan hun verzoek. “Mooi dat hij voor ons tijd heeft vrijgemaakt”, zegt Ramnewash. “Hiermee onderstreept hij het belang van onderwijs voor alle leerlingen. Zeker in deze tijd met een coronapandemie blijkt hoe belangrijk onderwijs is.”