1
 

Nieuws

26 augustus 2024

Shubh Krishna Janmashtami! Wie was Krishna en Waarom Vieren Wij Zijn Geboortedag?

Op de Shri Vishnu School vieren wij elk jaar met veel liefde en vreugde Krishna Janmashtami, de geboortedag van Heer Krishna. Maar wie was Krishna eigenlijk, en waarom is hij zo belangrijk?

Shubh Krishna Janmashtami! Wie was Krishna en Waarom Vieren Wij Zijn Geboortedag?

Wie was Krishna?

Krishna is een van de meest geliefde goden in het hindoeïsme. Hij werd geboren meer dan 5000 jaar geleden in een plaats genaamd Mathura, India. Krishna is de achtste incarnatie van Heer Vishnu, de god waaraan onze school is gewijd. Vishnu is de beschermer van het universum en komt naar de aarde om het kwaad te bestrijden en het goede te beschermen. Krishna werd geboren om de mensen te helpen en om het kwaad te verslaan, en daarom is hij zo belangrijk.

Waar Stond Krishna Voor?

Krishna staat voor liefde, moed, eerlijkheid en vriendelijkheid. Hij leerde de mensen dat het belangrijk is om altijd goed te zijn voor anderen, eerlijk te zijn, en om sterk en dapper te zijn, zelfs als dingen moeilijk zijn. Hij hielp de zwakken, zorgde voor zijn vrienden en familie, en stond altijd klaar om het juiste te doen.

Een Verhaal Over Krishna: De Boterliefhebber

Een van de bekendste verhalen over Krishna gaat over zijn liefde voor boter. Toen Krishna nog een kleine jongen was, hield hij ontzettend veel van boter. Hij vond het zo lekker dat hij vaak stiekem naar de keukens van zijn buren sloop om boter te stelen! Samen met zijn vrienden vormde hij een menselijke piramide om bij de potten met boter te komen die hoog waren opgehangen. De mensen in het dorp vonden dit eerst vervelend, maar later begonnen ze van Krishna’s streken te genieten, omdat hij altijd zo vrolijk en liefdevol was.

Dit verhaal laat zien hoe speels en ondeugend Krishna als kind was, maar het leert ons ook dat zelfs de grootste goden heel menselijk kunnen zijn, met een warm hart en een glimlach.

Krishna en Shri Vishnu

Onze school, de Shri Vishnu School, is genoemd naar Heer Vishnu, de god van bescherming. Vishnu komt naar de aarde om ons te beschermen en het goede te versterken. Krishna is een van de meest bekende verschijningen van Vishnu, en daarom is het extra speciaal dat we zijn geboortedag vieren op onze school. Door Krishna te eren, eren we ook Vishnu, die ons dagelijks helpt op onze weg van leren en groeien.

Hoe Vieren We Krishna Janmashtami?

Krishna Janmashtami wordt gevierd met veel vreugde en toewijding. Mensen over de hele wereld houden puja (gebedsceremonies) voor Krishna, waarin ze hem bedanken voor zijn liefde en bescherming. Ze zingen liederen, vertellen verhalen over zijn leven, en sommige mensen vasten ook op deze dag om hun toewijding te tonen. Vaak wordt er een klein beeldje van baby Krishna in een wieg gelegd, versierd met bloemen, en wordt er zoetigheid aangeboden.

In veel plaatsen in India spelen mensen het verhaal van Krishna’s geboorte na, en er zijn vrolijke optochten en dansen. Kinderen en volwassenen kleden zich als Krishna en zijn geliefde Radha, en ze zingen en dansen om zijn leven te vieren.

Wanneer Valt Krishna Janmashtami?

Krishna Janmashtami wordt gevierd op de achtste dag (Ashtami) van de donkere helft van de maand Bhadrapada volgens de hindoeïstische kalender, meestal in augustus of september. Dit jaar valt Krishna Janmashtami op maandag 26 augustus, tevens de eerste schooldag van dit schooljaar 2024-2025. Het is een dag vol vreugde, liefde en dankbaarheid, een perfecte gelegenheid om stil te staan bij de lessen die Krishna ons heeft gegeven.

Wat Kunnen Wij Leren van Krishna?

Krishna leert ons belangrijke waarden:

  • Vriendelijkheid: Wees altijd vriendelijk en zorg voor anderen.
  • Moed: Wees eerlijk en dapper, zelfs als het moeilijk is.
  • Liefde: Toon liefde voor je vrienden, familie en iedereen om je heen.

Op de Shri Vishnu School proberen we deze lessen elke dag in praktijk te brengen. We willen dat onze leerlingen opgroeien tot sterke, eerlijke en liefdevolle mensen, net zoals Krishna ons heeft geleerd.

Jai Shri Krishna! Laten we samen deze mooie dag vieren met liefde, vreugde en toewijding!