1

Groep 8C

BERICHTEN

18 okt 2019 - Herftsvakantie

De herfstvaknatie van 21 t/m 28 oktober


27 sep 2019 - navratri

Divali

Traditioneel is dit feest bekend als "Het feest van het licht". Er worden kleine lampen (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel Ghee. Deze aangestoken diya's worden in elke ruimte van de woning neergezet.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoete hapjes. In sommige landen steekt men ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Tijdens Divali wordt ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd en wordt hij gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoe feestdagen heeft Divali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi (godin van rijkdom/overvloed/succes/vrede) eert.

 

Groep 8c wenst u:

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Beste ouders,

Navratri begint op zondag 29 september en eindigt op dinsdag 8 oktober.

Het woord 'Navratri' is samengesteld uit twee woorden: 'Nava' (negen) en 'Ratri' (nachten). Letterlijk betekent Navratri '9 nachten'. Op een van deze negen dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Elke nacht eert een ander kant van de universele moeder.


26 sep 2019 - Kinderboekenweek

Reis mee!
Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.  

 


24 sep 2019 - Inloop-ochtend

 

Ouders,

 

Tijdens de inloopochtend (vrijdag a.s.) kunt u een lesje breuken/procentberekeningen bekijken.

Tot vrijdag!!

 

Groet,

 

juf Gisla


02 sep 2019 - Ganesha

Ganesh Chaturthi valt op maandag 2 september 2019..

Ganesha is de god met het olifantenhoofd. Hij neemt hindernissen weg en is beschermheilige. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.

Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat, ook wel op een rund.

Toen Ganesha nog zeer jong was, wilde hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva oorlog ging voeren, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keert Shiva terug naar Parvati en Ganesha. Als hij thuiskomt ziet hij een indringer, en omdat hij zo temperamentvol is, onthoofd hij de indringer meteen. Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was, die hij op het eerste zicht niet had herkend omdat hij hem nog maar zo weinig had gezien. Shiva beval zijn dienaren om op zoek te gaan naar het eerste het beste dier dat men kon vinden en ze keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de god met de olifantenkop.


02 sep 2019 - Welkom
 

 

 

Beste ouders/verzorgers,

 

Welkom op de klassensite van groep 8C.

Ik hoop dat iedereen heeft genoten van de zomervakantie. We starten weer vol goede moed.

Ik heb er veel zin in!!

 

Groet,

 

juf Gisla

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------